Taru Martani de opvolger van Negresco

Sigaren


Tijdens de bezetting door de japanners (Jappen) was de naam Java Tobacco Kojo en werd er verplicht voor het Japanse Keizerlijke Leger geproduceerd.
Hoewel Taru Martani ook niet aan de wereldwijde crissis is ontsnapt is ze er trots op nog bijna 400 (in 2012 300) medewerkers in dienst te hebben. De productie is net als in 1930 toen er 1000 werknemers waren nog steeds handmatig.
Na de Japanse inval werd de naam veranderd in "Java Tabak Kojo" en werden er tijdelijk Japanse sigaren en sigaretten gemaakt. Uitsluitend voor het verbruik door het Japanse Keizerlijke Leger.
De sigaretten in de door Paulus van Houts gebouwde sigarettenfabriek met, onder andere, een van British American Tobacco (BAT) geroofde (negresco)machine.
Na de oorlog was er een onrustge periode waarin niet geproduceerd kon worden en waarin M&dB het heft met de hulp van de Sultan van Djockja weer in handen dacht te krijgen.
Dat was met zijn in 1939 op negenvijftigjarige leeftijd overleden vader, Hamengkoe Boewono VIII, waarschijnlijk gelukt.
Hamengkoe Boewono VIII, Sultan van Jogjakarta
Hamengkoe Boewono VIII, Sultan van Jogjakarta (1921-1939)
De onafhankelijkheidsverklaring in de nasleep van WOII en de Japanse bezetting kwam er echter tussen.
De Staats industrie Bank B.I.N. nam de fabriek toch in beslag en noemde hem Taru Martani.
Sultan Hamangkoe Boewono IX
Hamengkoe Boewono IX (1940-1988)
Volgens onze buitenlandse correspondent Szemi padajayanya was het de sultan van Yogyakarta,
Hamengkoe Boewono IX die de fabriek Taru Martani doopte.

Na de onafhankelijkheidsverklaring op 17 augustus 1945 steunde hij, ondanks zijn sterke band met Nederland, de republiek Indonesië en bleef (daardoor?) de militair-gouverneur en sultan van Jogjakarta

In deze onduidelijke situatie kreeg Negresco/Taru Martani behalve de afgedankte machines uit Eindhoven ook het recht om de namen El Comercio, Senator en Mundi Victor te gebruiken.

Sultan Hamengku Buwono X
De huidige Sultan Hamengku Buwono X

http://www.yogyes.com/en/yogyakarta-tourism-object/places-of-interest/pd-taru-martani/PD-Taru-Martani-1.jpg
De Taru Martanifabriek in nederlands-tropische stijl.


Toen in 1951, de machines van BAT weer naar Cirebon gebracht waren bleef de sigarettenfabriek 'leeg' achter. Dat is niet helemaal waar want de indische boekhouder had een aantal machines verborgen voor de Jappen.
Frans Habraken schrijft: "Naar ik meen zijn toen ook machines die hier verouderd waren naar de fabriek in Indië gezonden. In de tabaksindustrie boekte de techniek hier nog vooruitgang."
(Die vooruitgang kwam tot stand in de eigen machinefabriek opgericht door directeur Ed van Buul. Die ook de initiatiefnemer was van de Mascottefabriek).
De machines zijn aangekomen en volgens de indonesische website zijn ze er nog steeds blij mee;
"Het Nederlandse erfgoed" is in gebruik sinds 1952.
Door het kannibaliseren van de oude machines, kan er, maximaal op 75 procent van de geïnstalleerde capaciteit van 20 miljoen sigaren per jaar, worden geproduceerd.
Om verder de continuïteit van de productiviteit van de oude machines, te handhaven vooral door de aanschaf van reserve-onderdelen, heeft de Taru Martani samengewerkt met de ATMI Solo. Ook de samenwerking met de Technische Hogeschool in Yogyakarta zal worden gestart.
Tekst en foto te vinden op (als de site weer eens te benaderen is) Taru Martani de opvolger van Negresco.
Een rondleiding was te vinden op:
http://www.yogyes.com/en/yogyakarta-tourism-object/places-of-interest/pd-taru-martani/

Senator en Drum Drum
ooit gevonden als http://www.tarumartani1918.com/img/Drum.jpg nu weer verdwenen


Frans Habraken: Mijn vader vertelde mij in 1956 dat hij nu echt voor het laatst naar Indie zou gaan. Hij was het eigenlijk al eerder niet van plan, maar hij kreeg iedere keer het verzoek. Nu zouden ze een kerverij gaan opzetten en daarvoor wilden ze per se dat hij dat kwam regelen...
(Het was zijn levenswerk, dus kon hij moeilijk nee zeggen).

Ook ben ik eens met mijn vader naar de Van Nelle tabaksfabriek geweest , omdat hij daar besprekingen moest voeren i.v.m. mogelijke contacten tussen hen en de fabriek in Indie. De directie van Van Nelle kon/mocht toen niet in Indonesie komen (Sukarno) en zeker niet in Djocjakarta, waar Soekarno toen de regeringszetel had. Gezien de huidige producten (in 2007) van de fabriek Taru Martani met de Douwe Egberts en Van Nelle shags, schijnt het dus succes gehad te hebben.


De kerverij voor van Nelle en Drum shag productie werd aangevuld met vloeitjes. De grovere kerftabak groeide later uit tot Amphora pijptabak.

Inmiddels mag de naam van Nelle en waarschijnlijk ook Drum niet meer gebruikt worden. Voor de Tembaco Belanda wordt nu Victor Mundi Augustus gebruikt. Tembaco Belanda
Voor de Mignot en de Block merken is toestemming gegeven door M&dB.


Since 1918, Taru Martani had produced cigars of the same model and size with what is now called Senator. The official name Senator was only given in 1952. The first generation of Senator was shaped after a bullet (knak), which was the original model of cigars.
Senator has Royal size.


'Taru' betekent bladeren, en 'Martani' zin van/zin in het leven.
De naam van de sigarenfabriek in Yogyakarta, Taru Martani, betekent zoiets als 'een blad dat leven geeft' .
http://www.yogyes.com/en/yogyakarta-tourism-object/places-of-interest/pd-taru-martani/PD-Taru-Martani-2.jpg
Taru Martani sigaren in indonesiësche stijl. Dat doek doet mij denken aan een automaatje om shag te rollen.

http://www.yogyes.com/en/yogyakarta-tourism-object/places-of-interest/pd-taru-martani/PD-Taru-Martani-3.jpg
Taru Martani sigarenmaaksters. Het lijkt wel of er sinds 1925 niets veranderd is. De opstelling kan zo in het sigarenmakersmuseum in Valkenswaard opgenomen worden.

Een Youtube filmpje van Taru Martani


1919 Negresco Klatergoud
1919 Geregistreerde bezoeken van de familie
1923 Sigarettenfabriek Negresco
1923 Remi Mignot Opening sigarettenfabriek Negresco
1926 Negresco (Mignot & de Block)
1933 Het einde van de sigarettenfabriek Negresco
1952 Taru Martani was Negresco
2011 Negresco Taru Martani
2011 Taru Martani op Flickr
1957 bidprentje Wilhelmus Habraken