Het einde van Mignot & de Block en bijna dat van PMH

Sigaren


In deze pagina zijn enkele E-mails en opmerkingen van Ad Herijgers en Hennie Smulders verwerkt.



Eind 1969 werd de fabricage van sigaren en sigaretten van Mignot & De Block in Eindhoven overgenomen door Philip Morris.
De gebouwen zijn in 1981 gekocht en gesloopt door Bouwbedrijf Hurkx B.V.
Wie was de vorige eigenaar?
17000409 Granville B.V. 17003372 Mignot & De Block B.V. 03372 Vervolgdossier van 408 Mignot & de Blok, Sigarenfabriek, Kanaalstraat 27a, Eindhoven.
Of toch Philip Morris Holland?

De sloop door Bouwbedrijf Hurkx B.V.

Ik heb bij Philip Morris gewerkt van 27 oktober 1969 tot en met de sluiting 01-01-1982. In de Philip Morris tijd stonden op zaal 8 en 10 (de making) 23 combinatie`s sigarettenmachines.
De Engelse Molins MK8 , die maakte de sigaret, met daaraan gekoppeld een Duitse Hauni Max 5, die maakte de filter aan de sigaret, en daar weer aan gekoppeld een Italiaanse machine, cincinati, die dan weer de sigaretten in tray`s deed.
Combinatie`s waar toen niemand verstand van had. Wij werden enkele jaren door Engelse en duitse monteurs opgeleid.
Geen ARENCO-PMB machines dus.

I Er stonden toen nog 3 oude sigaretten machines van M&dB die voor merkbehoud kleine productie aantallen oa king cross maakten.
Daar kan ik je weinig over vertellen omdat ik daar niet mee gewerkt heb.
Dat waren machines uit de M&dB tijd.
Toen ik daar begon werden er nog wel op een andere afdeling machinaal sigaren gemaakt. Ik dacht tot dec 1969 of zo. Deze productie is toen gestopt
De sigarenproductie werd voortgezet door Hofnar.

Verschillend gezichtspunt.
Op 1-1-1982 verplaatste het Philip Morrisconcern zijn sigarettenproductie vanuit Eindhoven naar Bergen op Zoom. Daarna werd het imposante fabriekscomplex gesloopt.

Welkom bij Philip Morris Holland B.V. (PMH). Ons bedrijf werd in 1969 opgericht en begon zijn productieactiviteiten in een kleine fabriek in Eindhoven. Toen ons bedrijf groeide, namen we in Bergen op Zoom een nieuwe fabriek in gebruik om tegemoet te komen aan de verhoogde productievraag.
De plek waar vroeger de fabriek stond heet tegenwoordig het Mignot en de Blockplein


Ik ben in 1981 met Phillip Morris mee gegaan naar Bergen op Zoom, alwaar een compleet nieuwe plant is gebouwd. De Hi-Tec van de jaren 80 is alweer achterhaald.
De maker produceerde toen 3100 sig/min nadat deze een Up-Speed hadden ondergaan. Op dit moment staan er make machines die een productie van 20.000sig/min kunnen maken met een jaarproductie van plm.94 Miljard sig. De prognoses voor 2009 zijn 104 Miljard. sig. Op dit moment gaat het een beetje minder met de productie, en zijn we van 5 ploegen weer terug naar 3 ploegen gegaan. Maar de kwaliteit is een hot item en niets wordt aan het toeval overgelaten. We willen weer de beste fabriek van Europa worden. En ik wens ze veel succes

Toegevoegd door: H Smulders op 22 januari 2009 en op 13 juli 2011.


Fotocollage uit: "Dagboek van een sloopproces." van Paul Panhuysen en zijn Hélčne, Petertje Cox fotograaf, Jeroen de filmer en Mariska Francissen.

Ik weet nog wel dat er in 1975 dacht ik, weet niet precies de jaartallen ,geruchten waren dat er een nieuwe fabriek zou komen. Want PMH wilde centraliseren. Omdat er in Bergen op Zoom ook een kleine vestiging van PMH was werd dat een “strijd” tussen EHV en BOZ De ondernemingsraad,vakbonden en de Eindhovense politiek hebben zich ingezet om het bedrijf hier in Eindhoven / Helmond te behouden want het ging toch toch om ongeveer 500 werknemers. We, ondernemingsraad en mensen uit de EHV politie,omroep Brabant, hebben nog een bezoek met 2 bussen werknemers een bezoek gebracht aan de Philip Morris fabriek in Neuchatel (zw) om de Amerikaanse direktie die daar zat te overtuigen dat het beter was om de nieuwe fabriek in Eindhoven of omgeving te bouwen. Eindhoven werd lange tijd aan het lijntje gehouden en uiteindelijk werd het Bergen op Zoom waar een giganties complex werd neer gezet.
Ikzelf heb na de sluiting nog een contract voor 3 maanden aangeboden gekregen om in BOZ nog het een ander mee op te bouwen. Ik heb het een maand vol gehouden en vond het welletjes daar...

Aan alles komt een eind. Zo ook aan de fabriek in Bergen op Zoom.
2014 5 april. De Philip Morris fabriek in Bergen op Zoom, producent van het bekende merk Marlboro, gaat per 1 okt. 2014 zijn productie sluiten waarbij 1230 van de 1400 werknemers ontslagen zullen worden.